RESMİ VASİYETNAME İNCELEMESİ

RESMİ VASİYETNAME İNCELEMESİ E-Sözleşmeci Ocak 20, 2022

Mirasbırakan ölüme bağlı tasarrufların vasiyet veya miras mukavelesi ile tasarruf nisabı dahilinde malik olduğu şeyin tamamı veya bir kısmını bir kimseye bırakabilir. Bunu resmi vasiyetname ile yapmak isterse, aşağıdaki katı şekil şartlarına uymalıdır:

  1. Yasaya göre vasiyetnameyi, sulh hakimi, noter diğer bir resmi görevli(örn: konsolos) düzenleyebilir.
  2. Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip olmak ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  3. Okur-yazarlık tespitinin yapılmış olması gerekir. Çünkü yasada okuma-yazma bilenler ve bilmeyenler için iki farklı yol düzenlenmiştir.
  4. Vasiyetçinin “son arzularını” beyan etmek istediğini gösteren bir ibare (örneğin, son arzularım şunlardır) bulunur. Vasiyetçi, arzularını resmi memura yazılı olarak verip aynen tutanağa geçirilmesini de isteyebilir.
  5. Vasiyetçi, Türkçe bilmiyorsa, yeminli tercüman bulundurulmuş olmalıdır.
  6. Yetkili memur(örneğin noter katibi), vasiyetçinin son arzularına uygun zapt edilmiş beyanları kendisine okumalıdır. Vasiyetçi okuma-yazma biliyorsa, yazılan beyan kendisine verilerek okuması istenir ve daha sonra bu husus şerh olarak beyanın altına düşülür. (Örneğin: “vasiyetçi okuma-yazma bildiği üzere kendisine verilip okutuldu”).
  7. Vasiyetnameyi okuyan vasiyetçi bunu son arzularına uygun bulursa kendi el yazısı ile imzalar, bundan sonra tarihini de yazar resmi memurda ondan sonra imzalar. Tarih geçerlilik şartıdır. (Bakınız: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 17.06.1963 tarih 3847 E. 3770 K. sayılı ilamı).
  8. Resmi memur, vasiyetnameyi düzenleme tarihi koyarak imzalar ve mühürler.
  9. İki tanık bulunması şarttır. Bu tanıkların TMK m. 536 da sayılan “katılma yasağına” tabi olmayan tanıklardan olması gerekir.
  10. Vasiyetçi, vasiyetnameyi okuduğunu ve bunun son arzularını içerdiğini resmi memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar bu beyanın gerçekleştiğini ve bunu gördüklerini beyan eder. Tanıkların beyanı tutanağa şerh olarak eklenir. Altı tanıklarca el yazısıyla imza edilir. Bu şerh geçerlilik şartıdır. (Burada tanıklar, vasiyetçinin vasiyetnameyi okuyup son arzularına uygun olduğunu beyan etmesine şahitlik ederler, yoksa vasiyetnamenin içeriğine değil).
  11. Bütün bu işlemlerin ara vermeden, fasılasız yapılması gerekir.
  12. Resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur(noter), vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlüdür.

Mirasbırakan ölüme bağlı tasarruflarla saklı pay kurallarını ihlal edebileceği gibi, sağlararası tasarruflarla da saklı pay kurallarını ihlal edebilir. Bu durumda söz konusu tasarruflarda tenkise tabi olur.

Bir Yorum Yazın
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *